Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în dosarul în care este acuzat de procurori de abuz în serviciu și complicitate la uzurparea de calități oficiale. Faptele incriminate de anchetatori vizau mandatul de senator al lui Cristian Marciu.
„În baza art.16 alin.(1) litera a) Cod procedură penală, achită inculptaul Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton – pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal. În baza art.16 alin.(1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inculpatul Popescu – Tăriceanu Călin – Constantin – Anton pentru complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod penal”, a stabilit, marți, instanța supremă.
Conform aceleiași sentințe, și fostul parlamentar Cristian Marciu a fost achitat pentru infracțiunea de uzurpare de calități oficiale.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurori în termen de 10 zile.
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, pe 15 decembrie 2020, de către Parchetul General, fiind acuzat că, în calitatea pe care o avea de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică.
Cristian Marciu a fost declarat incompatibil după ce, din 2008 până în 2012, a făcut afaceri cu Consiliul Județean Girgiu, deși era consilier județean. Legea prevede că nu mai poate ocupa nicio funcție publică timp de trei ani.
Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani. De altfel, în martie 2017, la 2 ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.
Totuși, Marciu a rămas parlamentar în Senatul României, după ce Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președintele al Senatului, nu ar fi aprobat solicitarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de punere în aplicare a deciziei definitivăe a instanței supreme și să anunțe încetarea mandatului senatorului PSD, deoarece nu mai era compatibil cu funcția pe care o ocupa.